Intercity Bus Security Grant Program 

Questions and Answers from askCSID

(Last Revised on March 10, 2008)

Question: It is my understanding that organizations have to visit at least one UASI at least 50 times a year to be eligible to receive funds for the Intercity Bus Security grant, but do the listed UASI jurisdictions have to be over 50 trips? Or can you list both ones you visit over 50 times and ones you visit under 50 times?

 

Answer:  In order to be eligible for the grant, you must make 50 trips to UASI locations.  That does not mean you have to make 50 trips to the same UASI area.  For example, if you make 10 trips to NYC, 10 trips to Boston, 25 trips to Washington, DC, and 5 trips to Chicago, then that constitutes 50 trips to UASI areas, and fulfills the eligibility requirement.  When applying, you should list all trips that you make to all UASI areas so that the reviewers will understand the scope and frequency of your operations.

Question:  Are there specific companies that are approved by DHS that must be contracted to provide this service (develop a vulnerability assessment and a security plan) or if a consultant has personal experience with DHS, FEMA, or local oem’s, is that sufficient for that consultant to provide his services to us?  
Answer:  There are not specific “DHS-approved” companies that the bus company must use.  The bus company can contract the services of any one they feel who is able to perform the services and develop adequate vulnerability assessments and security plans.

Question:  Are there estimates available of the cost for the assessment and preparation of the security plan available?

Answer:  We do not have pre-conceived cost estimates, as each bus company is different and the cost to complete the assessment and plan depends on the size and scope of your operations, and critical assets.  However, many contractors/vendors are willing to provide high-level cost estimates for completing the assessments and plans based on your scope of operations. 

Question: One of this year’s requirements is “in order to be eligible for FY 2008 IBSGP grant funding, PL 110-53 requires that all operators have completed a vulnerability assessment and developed a security plan. If the operator has not completed a security plan or vulnerability assessment, the operator may use FY 2008 IBSGP funding for this activity”.

The question is, if a bus carrier has not fully developed a security plan, and wants to enter a grant request for this purpose under the FY 08 program, can the carrier also request funding through the same grant for a separate security project, such as cameras? Or would the operator have to apply for just the security plan funding this year, and defer other projects to next year once the security plan is done?

Answer:  Page 7 of the IBSGP Grant Guidance says, “If the operator does not have a vulnerability assessment and/or security plan, or if they are not current, then the only project that they can propose is for the vulnerability assessment and security plan development.” 
Question: You list a $25,000.00 minimum for Tier II; what if we are only asking for funding for the Security Assessments and Security Plan portion and this cost will only be approximately $13,000.00 to accomplish?  Can we just ask for what we need if this is the case?
Answer: Page 11 section 2b of the IBSGP Grant Guidance outlines minimum funding amounts.  For Tier II applicants, it states, “There is no minimum amount for vulnerability assessments or security plan development.”

Question: I understand that the bus company must travel to the UASI areas 50 or more times, but please clarify for me if must the bus company must be physically located within 10 miles of the UASI area to apply for funding?
Answer: No.  Page 5 of the IBSGP Grant Guidance outlines the eligibility requirements.

Question: For purposes of the Grant Application Package where it specifies a Project Narrative Attachment Form in the Mandatory Documents area, is this the same thing as the Investment Justification attachment?
Answer: Page 18 of the IBSGP Grant Guidance lists the application checklist of attachments.

Question: In regards to the Mandatory Documents Area the (Budget Narrative Attachment Form) is it acceptable to combine the Sample Budget Detail Worksheet and the Budget Narrative in one attachment or must they be individual attachments?
Answer: Appendix F of the IBSGP Grant Guidance provides a sample budget detail worksheet.  It is acceptable to combine budgetary information in one file attachment.  Please use the file naming convention illustrated on the bottom of page F-5 when preparing attachments.

Question:  What constitutes an “update”?  
Answer:  Any modifications done after the original development to reflect any changes in operations, infrastructure, etc. as appropriate and as needed so that the assessment and plan are current in regards to the current status of operations, infrastructure, etc.  If no changes are necessary (the assessment and plan are still relevant, and no major changes have occurred to the bus company in regards to operations, infrastructure, buses, security enhancements, intel information, etc.), then it should be noted as such.
Question:  If we are able to “update” our plan prior to the March 17th deadline, thus furnishing a certification form, are we able to submit a Grant Proposal/Request for the [current] 2008 program?  
Answer:  Yes.
Question:  Does the “update” have to be completed by the original professional author of the assessment and plan?  
Answer:  No.  The update can be done in-house, or by another contracted party, to reflect any necessary changes building upon the original analysis done by the original author.  
